VISpas Hotspots: Tuinbouwvijver (Drenthe)

5618
19 dec 2023

De Tuinbouwvijver ligt ten noordoosten van Klazienaveen, dichtbij de grens met Duitsland. Deze diepe plas van dertien hectare biedt uitstekende vismogelijkheden. Die zijn door de goede vangsten reeds aardig bekend bij witvissers, maar voor veel roof- en karpervissers is dit viswater nog onontdekt terrein.

De ‘vijver’ is met een lengte van ruim 600 meter en een breedte van gemiddeld 200 meter vrij fors van formaat. Door zandwinning in de jaren ’70 is het bodemprofiel grillig. Er zijn diepe kuilen (tot 18 meter), steile en flauwe taluds, maar ook ondiepe plateaus. Ondanks het overwegend heldere water is de waterplantengroei beperkt tot de oeverzones.

Zo bereik je de Tuinbouwvijver

Het water is bereikbaar via de Oude Zwarteweg (west- en zuidoever) en de Zwet (oost- en noordoever). De auto vlakbij de visstek parkeren is mogelijk, maar hiervoor is een speciale vijverkaart vereist (€ 5,- voor twee jaar). Interesse? Ga dan voor meer informatie naar de website van Hengelsportvereniging Het Baarsje uit Klazienaveen.


Witvis: grote brasems en dikke voorns

Forse brasems en grote blankvoorns zijn voor witvissers de publiekstrekkers. De gemiddelde brasem weegt zes pond (met uitschieters tot tien pond) en blankvoorns van 700 gram zijn geen uitzondering (met daarbij kans op kanjers van meer dan 40 centimeter). Feederen is de effectiefste methode om deze vissen te vangen. Goede stekken liggen op een afstand van 20 tot 35 meter, waar het water vier tot zes meter diep en de bodem schoon en vlak is.

Ondanks de XL-witvis is een subtiele aanpak essentieel. Gebruik klein haakaas – zoals casters, maden of mestpiertjes – dat je op een subtiele, maar sterke haak maat 14 tot 18 prikt. De vaste hengel is vanwege de ondiepe oeverzone beperkter inzetbaar. Plekken op 13 meter afstand waar minimaal twee meter water staat komen wel in aanmerking. Daar vang je voornamelijk blankvoorn, want brasem wordt zelden op deze afstand gevangen. Dankzij de beschutte ligging van de vijver is matchvissen ook een optie. Tip: de vangsten zijn hartje winter vaak uitstekend.

Karpervissen: dikke vis, maar uitdagend

De Tuinbouwvijver staat bekend om zijn imposante karpers, maar dit water is ook wel een tikje uitdagend. Zoeken en tijd investeren is hier de sleutel tot succes. De grootste uitdaging is het vinden van de juiste stek, dit aangezien de spiegel- en schubkarpers vaak op vrij compacte spots azen. Vanwege het grillige bodemprofiel is het kiezen van een stek soms best wat lastig.

Tip: ga samen met een vismaat te werk. Varieer daarbij in zowel visafstand als -diepte om de productieve plekken eerder te kunnen ontdekken. Karpervissers met een flinke portie doorzettingsvermogen worden beloond met grote karpers die regelmatig meer dan dertig pond wegen. Met de Derde hengeltoestemming mag je op dit water met drie hengels vissen.

Roofvissen: toekomstig meervalmekka?

Meerval is de opmerkelijkste rover in de Tuinbouwvijver. Daar zwemmen er naar schatting enkele tientallen van rond. Met name karpervissers noteren Silurus glanis – met een gemiddelde lengte van 100 tot 150 centimeter – met enige regelmaat als bijvangst. Hoewel nog niemand gericht op meerval vist, moet dit zeker mogelijk zijn.

Snoek en baars zijn de roofvissen die hier het meest worden gevangen. Met name de snoeken kunnen imposante afmetingen bereiken (meterplus vissen). Vis met een spinhengel systematisch de open plekken af en gebruik kunstaas dat gemakkelijk over de grillige bodemstructuur kan worden gemanoeuvreerd (zoals softbaits of liploze ratelpluggen). Met dood aas – zowel statisch op de bodem als onder een dobber – vis je gericht op de big mamma’s.


De Tuinbouwvijver draagt sinds 2022 het predicaat VISparel (de eerste van Drenthe). Dit betekent praktisch gezien dat 45
visstekken beter toegankelijk zijn gemaakt. Dat is gerealiseerd door Sportvisserij Groningen Drenthe – de visrechthebbende
– in samenwerking met hengelsportvereniging Het Baarsje uit Klazienaveen, Waterschap Hunze en Aa’s en de gemeente Emmen.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.